Ads Top

Stresstesten tonen weerbaarheid Europees bankensysteem

De European Banking Authority (EBA) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben vorige week de uitkomsten gepubliceerd van de Europese bankenstresstesten die onlangs zijn afgerond.
De Nederlandsche Bank (DNB) onderschrijft als Nederlandse toezichthoudende autoriteit de conclusies van EBA en ECB dat het Europese bankensysteem weerbaar is in een uitdagend macro-economisch scenario.

In het driejarige stressscenario daalt de Tier 1-kernkapitaalratio van de banken in het eurogebied op systeemniveau met gemiddeld 5.2 procentpunt van 15.1 tot 9.9 procent. Deze kernkapitaalratio is een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van een bank. Hoewel het bancair systeem over de gehele linie genomen weerbaar is, ontstaan door de coronapandemie ook nieuwe uitdagingen, aldus de ECB. De ECB wijst er dan ook op dat banken er voor moeten zorgen dat zij kredietrisico adequaat meten en managen.

De EBA en de ECB voeren tweejaarlijks een stresstest uit om de weerbaarheid van de grootste Europese banken te testen, potentiële risico’s te identificeren, toezichtbesluiten te informeren en marktdiscipline te bevorderen. Aan de door de EBA gecoördineerde exercitie namen de 50 grootste Europese banken deel, waaronder 5 Nederlandse banken: ING, Rabobank, ABN AMRO, BNG Bank en NWB Bank. De ECB voerde de stresstest daarnaast ook uit bij 51 middelgrote banken in het eurogebied, waaronder De Volksbank.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.