Ads Top

'Minister moet optreden tegen cash-boetes'


De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra (financiën) ingrijpt bij banken die hun klanten kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. De banken ontlopen met dit beleid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, stelt de Consumentenbond in een brief aan de minister.

Sinds 1 juli betalen klanten van ABN AMRO die meer dan 12.000 euro per jaar contant geld opnemen 5 euro per transactie plus 0,5% over het opgenomen bedrag. Ook klanten van de Rabobank moeten binnenkort betalen voor cash.

Vanaf september geldt bij die bank een 'boete' van 75 cent als ze cash pinnen bij een pinautomaat die niet van de Rabobank of Geldmaat is. En bij ING betalen studenten €0,80 cent per opname als zij meer dan 12 keer per kalenderjaar geld opnemen.

‘Een zorgelijke trend', vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. 'Contant geld is voor miljoenen consumenten nog steeds heel belangrijk. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun uitgaves, of om privacyredenen. De banken gaan met dit beleid volledig voorbij aan hun maatschappelijke rol.'

De Consumentenbond wijst in de brief op een rapport van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarin staat dat de banken mee mogen bewegen met een dalend gebruik van contant geld. Maar dat ze dat niet in de hand mogen werken. ‘Banken mogen het gebruik van contant geld niet ontmoedigen. Maar dat is wél wat er nu gebeurt', aldus Molenaar.

ABN AMRO en Rabobank zeggen met hun beleid witwaspraktijken tegen te willen gaan. Daar gaat de Consumentenbond niet in mee. Molenaar: 'Criminelen worden door deze maatregelen niet tegengehouden. Goedwillende consumenten wel. Met zo'n uitspraak scheer je consumenten bovendien over 1 kam met boeven.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.