Ads Top

Twee arrestaties in onderzoek naar phishing

In een onderzoek naar phishing hield de politie dinsdagochtend een 21-jarige man uit Rosmalen en een 19-jarige man uit Zaltbommel aan. In de zaak zouden slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn.

Het onderzoek kwam in 2015 aan het rollen nadat een bank melding maakte van mogelijke fraude als gevolg van phishing. Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter uw bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de crimineel de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Een onderzoek door de financiële recherche leidde uiteindelijk naar de man uit Rosmalen. De man wordt verdacht van afpersing, oplichting, valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. Zo zou hij identiteitsbewijzen van anderen hebben gebruikt om rekeningen te openen op naam van andere personen. Op die rekeningen zou vervolgens geld zijn bijgeschreven dat afkomstig was van de phishing. Deze personen worden in dit soort onderzoeken ook wel money mules genoemd. Door gebruik te maken van andere rekeningen probeert de crimineel de oorsprong van het geld te verdoezelen.

Naar de exacte omvang van de fraude wordt nog onderzoek gedaan, maar de recherche gaat ervan uit dat in deze zaak meerdere slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn. Omdat ook banken financieel worden benadeeld wordt er binnen de publieke sector samengewerkt in de strijd tegen fraude. Dit gebeurt onder meer in deze zaak door de Electronic Crimes Task Force (ECTF), waar banken, politie en Openbaar Ministerie informatie uitwisselen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.