Ads Top

Groei DELA 'boven verwachting'

De groei die coöperatie DELA in 2015 in de nog altijd krimpende markt van uitvaart- en levensverzekeringen realiseerde, is boven verwachting. De premie-inkomsten stegen met ruim 7 procent naar 367 miljoen euro. Het aantal verzekerden liep op naar 3,75 miljoen, ruim 100.000 meer dan in 2014. Het operationeel resultaat van de uitvaartverzekeraar en -verzorger steeg met 17 procent naar 123 miljoen.

Vóór winstdeling en belastingen bleef er door tegenvallende beleggingsresultaten slechts 16 miljoen euro aan winst over. Dit is vooral toe te rekenen aan de lage beursstand eind 2015. Directievoorzitter Edzo Doeve: 'We zijn voor ons jaarlijkse resultaat erg afhankelijk van de beleggingsresultaten, maar voor een organisatie als DELA gaat het vooral om de lange termijnresultaten. Wij gaan verplichtingen aan voor vele tientallen jaren. We laten ons daarom niet te veel afleiden door de korte termijn volatiliteit van de beursstand." DELA heeft daarom voor de waardevastheid van de uitvaartpolissen een winstdeling uitgekeerd van bijna Euro 55 miljoen, die voor het overgrote deel uit winstreserves uit voorgaande jaren is gefinancierd.

De solvabiliteit van DELA blijft bijzonder sterk. Uitgaande van de oude regelgeving die gold tot eind 2015 was die meer dan 500 procent van het vereiste minimum. Onder de nieuwe Europese Solvency II wetgeving die geld vanaf 2016 wordt de solvabiliteitspositie hoger dan 250 procent. De gevolgen van de lage rentestand zijn in 2015 goed opgevangen met een premiemaatregel.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.