Ads Top

OM eist tot drie jaar cel tegen phishing-bende

De officier van justitie eiste op maandag 27 juni gevangenisstraffen tot drie jaar tegen drie mannen en twee vrouwen die verdacht worden van grootschalige phishing bij internetbankieren. De vijf – die vanuit Amsterdam opereerden - worden in verband gebracht met 85 zaken waarbij meer dan vier ton is weggenomen.

Volgens de officier ging de organisatie zeer professioneel te werk. Zo stuurden zij hun slachtoffers (particulieren en bedrijven) eerst een e-mail waarin hen verzocht werd bepaalde gegevens te verstrekken wegens de introductie van een nieuw systeem. Daarna werden de slachtoffers gebeld door een vrouw die zich voorstelde als medewerkster van de bank. Doordat zij gericht vroeg naar de rekeninghouder en het gesprek al in de e-mail was aangekondigd, wekte dit bij de slachtoffers zoveel vertrouwen dat zij hun bankcodes verstrekten. Vervolgens logde de bende razendsnel in op de internetbankrekening van de slachtoffers en schreef daarvan geld over naar katvangers. Zo wisten zij in tijd van vijf maanden grote financiële schade te veroorzaken.

De politie wist een aantal mobiele nummers te achterhalen die de verdachten gebruikten om de slachtoffers te benaderen. De nummers werden afgeluisterd en zo kwam de politie veel te weten over de werkwijze van deze criminele organisatie. Naast taps zette de politie ook een observatieteam in. Als bewijs werden ook sms-berichten en verkeersgegevens van de mobiele telefoons verzameld. Zo ontdekte de politie dat alle gesprekken vanaf één locatie werden gevoerd. Dat bleek vanuit een woning van een 28-jarige verdachte uit Amsterdam te zijn.

Volgens de officier van justitie hebben vier verdachten zich schuldig gemaakt aan oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De vrouw die haar huis als werkplek aan de oplichtersbende ter beschikking stelde, wordt alleen verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.