Ads Top

Beleggers kiezen graag voor duurzaam rendement

Beleggers vinden een goed rendement belangrijk, maar een bijdrage aan een betere wereld telt steeds vaker mee bij de keuze voor investeringen. Het bedrag dat in Nederland duurzaam wordt belegd of gespaard, groeide de afgelopen jaren naar 29 miljard. Beleggers vragen vaker nadrukkelijk rekening te houden met mens, milieu en maatschappij bij het beheer van hun vermogen, ervaart de Rabobank.
“Duurzaam beleggen gaat een stap verder dan maatschappelijk verantwoord beleggen. Niet alleen moeten bedrijven en fondsen voldoen aan de principiële uitgangspunten van de bank, ook moeten zij aantoonbaar bijdragen aan een betere, mooiere wereld. Klanten vinden dat belangrijk. Volgens de meest recente cijfers van VBDO vormt duurzaam beleggen 12 procent van de totale particuliere beleggingsmarkt in Nederland”, aldus Gert van de Paal, specialist maatschappelijk verantwoord en duurzaam beleggen van de Rabobank.

Driekwart van de beleggers tot 45 jaar laten factoren als mens, milieu en maatschappij meewegen bij het beheer van hun vermogen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. “Bij duurzaam beleggen denken mensen vaak aan groene energiebronnen zoals windmolenparken of zonne-energie. De mogelijkheden zijn echter veel ruimer”, aldus Van de Paal. “Denk aan beleggen in microkredieten, duurzame voeding of slimme irrigatiesystemen. Of het  beleggen in bedrijven die zich richten op het tegengaan van verspilling en verbetering van efficiëntie.  Zoals een alternatieve manier om tapijttegels te installeren, waardoor minder lijm nodig is.”

De bank heeft inmiddels een uitgebreid assortiment van 40 fondsen en 10 verschillende aanbieders die aan strengere duurzaamheidseisen voldoen. Door het brede aanbod heeft een belegger volop keuzemogelijkheden. Bij de Rabobank is maatschappelijk verantwoord beleggen al de norm (hoe gaan bedrijven om met milieu, mensenrechten of corruptie). Daarnaast kunnen klanten extra wensen aangeven op het gebied van duurzaamheid. Zoals een voorkeur voor de meest duurzame bedrijven binnen een sector, duurzame thema’s (klimaatverandering, gezondheidszorg, innovatie),  of extra strenge uitsluitingscriteria (tabaksindustrie of fossiele brandstoffen).

Sommige beleggers hebben graag volledig eigen regie, anderen ontvangen liever advies of laten het beleggen over aan de experts van de bank. Via de Fondsselector op de website van de Rabobank kunnen beleggers zien welke duurzame fondsen de bank aanbiedt. Daarnaast is er sinds kort een duurzame variant van Rabo Beheerd Beleggen beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.