Ads Top

Gevangenisstraffen geëist wegens digitaal plunderen bankrekeningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen van 12, 24 maanden en 36 maanden (5x) geëist tegen zeven verdachten die terecht staan vanwege het op grote schaal leegplunderen van bankrekeningen. De officier van justitie van het Landelijk Parket sprak van ‘digitale bankrovers’, die in 2012 en 2013 vanachter de computer mensen hun zuur verdiende geld afhandig maakten.

Ze maakten daarbij gebruik van ‘moneymules’, goedgelovige, kwetsbare personen, soms in financiële nood, die genegen waren om hun bankrekening beschikbaar te stellen.

De verdachten maakten gebruik van kwaadaardige software waarmee computers werden geïnfecteerd met een zogenoemde banking Trojan. Deze malware was verborgen in spamruns, waarbij email in grote hoeveelheden en ongevraagd wordt verstuurd. De verdachten richtten zich met duizenden mails tot met name midden- en kleinbedrijven.

De mails bevatten valse, maar heel echt lijkende betalingsherinneringen. Wanneer op een link werd geklikt verscheen niet de bijbehorende factuur, maar begon de manipulatie van het internetbankieren. Zonder dat de rekeninghouder zich ervan bewust was, werd geld overgemaakt naar de rekening van een ‘moneymule’. Daarna werd het geld zo snel mogelijk opgenomen.

Uit gedane aangiften kwam naar voren gekomen dat meer dan 200 rekeninghouders slachtoffer van de malware zijn geworden. Er is ruim 270.000 euro via de moneymules overgeboekt en weggesluisd. De banken hebben voor tonnen aan frauduleuze overboekingen weten tegen te houden of teruggeboekt. Verder hebben de banken al hun klanten schadeloos gesteld.

De officier van justitie schetste het onderzoek door het Team high Tech Crime als  uitdagend en omvangrijk, omdat de verdachten achter de kwaadaardige software geen of nauwelijks fouten maakten. “Door vasthoudend, ouderwets recherchewerk gecombineerd met digitale expertise en een dosis geluk is de organisatie stap voor stap blootgelegd.”

De officier van justitie benadrukte dat de verdachten het Nederlandse systeem van internetbankieren op grove wijze hebben aangevallen. Daarnaast is het vertrouwen dat iedereen moet kunnen hebben in het elektronische betalingsverkeer geschaad. “Het is voor de benadeelden en velen die van deze werkwijze horen schokkend om te merken hoe we bijna met open ogen  “genept” kunnen worden”, aldus de officier in haar requisitoir. De verdachten hadden volgens haar alleen hun eigen financiële gewin voor ogen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.