Ads Top

'Nederlandse markt Pay-How-You-Drive autoverzekeringen loopt achter'

ANWB lanceerde vorige week de Veilig Rijden Autoverzekering. Hiermee sluit de bond aan bij de Pay-How-You-Drive-trend op het gebied van autoverzekeringen, die in Engeland al jaren gaande is. Goedkoopsteautoverzekering.net ontdekte dat verzekeraars op de Nederlandse markt daarentegen over het algemeen nog voorzichtig blijven.

In Groot-Brittannië is de Pay-How-You-Drive-verzekering sinds geruime tijd een opkomende markt. Uit een rapport van Ptolemus Consulting Group blijkt dat Engeland in 2013 al de koploper was, met 23 initiatieven op dit gebied. Nederland kende toen slechts de optie PolisVoorMij, een verzekeraar die via de Goed op Weg-dekking verantwoord rijgedrag beloont.

De laatste jaren zijn er in Nederland Fairzekering, VOOROP en de app myJINI bijgekomen. En nu dus ANWB, de eerste grote en bekende autoverzekeraar in Nederland die zich waagt aan de Pay-How-You-Drive. Interesse in dit type verzekeringen komt inmiddels ook van Achmea en OHRA, die de opties aan het onderzoeken zijn.

Toch blijven de meeste verzekeraars nog voorzichtig. Onder meer omdat de verzameling van data over het rijgedrag omstreden is. De angst van klanten is dat hun privacy wordt geschonden. Daardoor blijft Nederland opvallend achter. Ook op landen als Italië, waar volgens het Ptolemus-rapport 19 initiatieven waren, en Frankrijk 11 initiatieven telde.

Uit een recent rapport van de Rijksuniversiteit van Groningen, blijkt dat verzekeraars met name twijfelen vanwege de hoge uitvoeringskosten. Bovendien zijn consumenten onvoldoende op de hoogte zijn van de voordelen. Hierdoor komt Pay-How-You-Drive moeizaam op gang in Nederland. De Veilig Rijden Autoverzekering van de ANWB is daarentegen een belangrijke stap.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.