Ads Top

Gemakkelijker pinnen voor alle consumenten

Voor blinden en slechtzienden, maar ook voor ouderen en laaggeletterden, is het vaak lastig om met de betaalpas te betalen. Door het betaalproces via de betaalautomaat gebruiksvriendelijker en meer uniform te laten verlopen, is het voor iedereen gemakkelijker om elektronisch te betalen. Hierbij kan gedacht worden aan beter leesbare schermen, ondersteunende geluidssignalen en een vaste indeling voor de toetsen.

Om dit alles te bevorderen zal, mede op initiatief van de Oogvereniging en Ieder(in), op 22 juni in het Europees Parlement in Brussel het Europese platform Pay-Able worden gelanceerd. Op deze wijze kunnen internationaal de krachten worden gebundeld en invloed worden uitgeoefend op fabrikanten, evenals wet- en regelgeving. Een van de doelen is het opnemen van gebruiksvriendelijke betaalautomaten in het Europese wetsvoorstel voor toegankelijkheid. In dit wetsvoorstel staat overigens al wel het belang van gebruiksvriendelijke geldautomaten voor alle consumenten.

Innovaties bieden vaak nieuwe, digitale mogelijkheden in het betalingsverkeer en kunnen daarmee een waardevolle aanvulling vormen op de bestaande betaalmethoden. Tegelijkertijd kunnen ook risico’s in het betalingsverkeer toenemen, bijvoorbeeld waar het gaat om de veiligheid, de beschikbaarheid of fragmentatie van betaaloplossingen. Het MOB heeft nu de werking van mobiele wallets beoordeeld op basis van het vorig jaar opgestelde maatschappelijke toetsingskader. Een wallet is een elektronische portemonnee/app waarin voor de consument verschillende betaalmiddelen en andere functionaliteiten kunnen worden gecombineerd. Het MOB ziet vooralsnog geen maatschappelijke risico’s bij een toenemend gebruik van wallets. Wel is het belangrijk voor consumenten en winkeliers dat het transparant is welke betaalmethode binnen de wallet wordt gebruikt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.