Ads Top

Vier banken delen Gouden Spaarvarken 2015

Het Gouden Spaarvarken, de prijs voor de spaarrekening met de hoogste effectieve rente zonder beperkende voorwaarden, is over 2015 toegekend aan maar liefst vier banken. “Nog nooit eerder gaven verschillende banken over een heel jaar tot op de honderdste procent de hoogste rente, laat staan dat vier banken op een gedeelde eerste plaats eindigden”, aldus Jan Scheepers van vergelijkingssite www.SpaarInformatie.nl. '

Over 2015 was de hoogste effectieve rente 1,36 procent. Deze werd gegeven op de spaarrekeningen van zowel KNAB, ICBC, Argenta en LeasePlan Bank. “De banken houden elkaar nauwlettend in de gaten”, vertelt Scheepers. “De vier banken stonden zowel aan het begin als op het einde van 2015 in de top 10, maar het is toch een verrassing dat over 2015 alle vier de banken exact dezelfde spaarrente hebben gegeven”.

De consument heeft over 2015 bij elk van de vier banken in ieder geval een hogere rente ontvangen dan de vermogensbelasting van 1,2% (voor spaargeld boven de vrijstelling grens). In de loop van het jaar zijn ook deze rentes echter gedaald waardoor alleen de ‘Flexibel Sparen’ rekening van KNAB op dit moment nog een hogere rente biedt. Evenals voorgaande jaren bleven ook in 2015 de grootbanken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING ver achter.

Bij hen lag de gemiddelde rente van een spaarrekening zonder voorwaarden in 2015 rond de 0,86% wat 0,5% lager is dan de hoogste rentes in de markt. Dalende trend Net zoals in 2014 waren de rente-verschillen in de top-10 in 2015 zeer klein. De dalende trend waarin de spaarrente zich sinds 2012 bevindt zette zich onverminderd voort. Ook in 2016 lijkt er geen ontkomen aan dat de spaarrente nog verder zal zakken.

Kijkend naar zowel de trend van afgelopen jaren, recente uitspraken van Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank) als het beleid van de ECB, is het te verwachten dat de top-10 spaarrente snel onder de 1% zal zakken en dat zelfs de gemiddelde spaarrente over 2016 niet boven de 1% zal uitkomen.

Ook in 2015 liepen veel mensen nog spaarrente mis, in totaal zo’n 1,30 miljard euro. Gemiddeld ontvangen Nederlanders zo’n 0,75% rente terwijl bij KNAB, ICBC, Argenta en LeasePlan Bank nog een spaarrente boven de 1,10% te krijgen is. Terwijl de grootbanken hun rentes verder verlagen, beginnen de consumenten steeds vaker rond te kijken naar andere spaarrekeningen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.