Ads Top

'Het MKB kan op banken blijven rekenen!'

Kredietverlening aan het MKB is en blijft een kerntaak van banken. Met 133 miljard euro aan uitstaande kredieten zijn banken zelf nog steeds verreweg de grootste financier van het mkb.

Daarnaast zullen banken bedrijven ook steeds vaker gaan adviseren over aanvullende en alternatieve financieringsvormen. “Het MKB kan er van op aan dat banken hun financieringskennis blijven inzetten voor de kleine ondernemer”, dat zei voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Chris Buijink vanochtend bij BNR Nieuwsradio. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt ook dat mkb’ers een dergelijke rol van hun bank verwachten.

Door het combineren van verschillende vormen van financiering, ook wel gestapeld financieren genoemd, heeft een ondernemer meer mogelijkheden om te voorzien in zijn financieringsbehoefte. Banken zijn door hun kennis en ervaring goed gepositioneerd om de regisseursrol bij stapelfinanciering op zich te nemen. Een goed voorbeeld is een ondernemer die eerst zijn eigen vermogen versterkt met crowdfunding, waarna de bank vervolgens ook een deel van de financiering verstrekt. Nederlandse banken zien dat bedrijven vooral behoefte hebben aan risicodragend kapitaal. Veel bedrijven hebben als gevolg van de crisis namelijk minder vet op hun botten en dat moet eerst aangevuld worden voordat zij in aanmerking kunnen komen voor bancaire financiering. Een verbreding van het financieringslandschap is dan ook zowel gewenst als noodzakelijk.

Voor financieel gezonde bedrijven met goede ondernemingsplannen hebben banken nog steeds voldoende financiering beschikbaar. Ook de komende jaren verwachten banken dat zij kunnen blijven voorzien in de vraag naar financiering en dat dit gepaard kan gaan met de noodzakelijke versterking van de kapitaalbuffers. Als (volledige) bancaire financiering niet verantwoord is, helpen banken ondernemers dus op weg om op een andere, passende manier wel invulling te geven aan de financieringsbehoefte.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.