Ads Top

Groen licht voor ‘maatschappelijke bank’

"Er gaat een instelling komen waar maatschappelijke initiatieven geld kunnen lenen! Alle signalen staan op groen," aldus Ties de Ruijter, directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA). Hij is zeer verheugd dat er een nieuwe instelling opgericht gaat worden waar onder maatschappelijke voorwaarden geld geleend kan worden. "Iedereen ziet het nut en de noodzaak van een maatschappelijke bank. Het is niet meer de vraag óf zo'n instelling er komt, maar hóe en wanneer."

Minister Plasterk (BZK) heeft de Tweede Kamer gemeld dat hij een verkenning doet naar de 'maatschappelijke bank', de bank waar maatschappelijke initiatieven geld kunnen lenen. Deze bank zou naar Engels voorbeeld onder meer gevuld kunnen worden door zogeheten 'slapende tegoeden'. Dit zijn tegoeden bij banken waarvan geen rechtmatige eigenaar meer bekend is, bijvoorbeeld omdat mensen zijn overleden en er geen nabestaanden bekend zijn.

Het LSA pleit al jaren voor een maatschappelijke bank, maatschappelijke ondernemingen (zoals BewonersBedrijven) hebben een dergelijke bank nodig hebben om (verder) te groeien. Er wordt onderkend dat de maatschappelijke meerwaarde van dergelijke niet op winst gerichte sociale ondernemingen hoog is, maar het blijft voor deze sociale ondernemingen zeer moeilijk om aan start- en investeringskapitaal te komen.

Geert Walgemoed, voorzitter BewonersBedrijf Berflo Es, Hengelo. "Aan een BewonersBedrijf worden precies dezelfde eisen gesteld als aan elke andere startende onderneming die voor financiering aanklopt bij een bank. En daar wringt voor mij de schoen."

De vereniging van actieve bewoners is blij met de positieve houding van de minister en is nu in overleg met het ministerie over de oprichting van een instelling als een maatschappelijke bank. Deze overleggen verlopen zeer voorspoedig.

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer beloofd om in mei 2016 de bevindingen van zijn verkenning naar de maatschappelijke bank te delen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.