Ads Top

'Rol niet-bancaire financiers wordt steeds belangrijker'

De rol van niet-bancaire financiers wordt steeds belangrijker en de omvang van hun bijdrage in financiering van ondernemers neemt toe. Dat zei lector Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht (HU) als keynote speaker bij de ondertekening van de lening van honderd miljoen euro door de Europese Investeringsbank (EIB) aan Qredits, de grootste alternatieve kredietverstrekker van Nederland.

Volgens Van Teeffelen zijn de drempels voor ondernemers bij de bank doorgaans hoog en is de acceptatiekans laag. De kredietverlening van banken aan het mkb neemt daarnaast af, een ontwikkeling die de groei van het mkb vertraagt, zei de HU-lector. Alternatieve financiers springen volgens hem steeds vaker in dat gat.

Van Teeffelen: “Ondernemers hebben vooral behoefte aan werkkapitaal: voorfinanciering van nieuwe orders, voorraden en vervangingsinvesteringen, waarbij het vaak om bedragen tot 100.000 euro gaat. Dit soort leningen en bedragen blijken vaak niet aantrekkelijk voor banken.”

Toch ziet de HU-lector nog te weinig dat bankfinancieringen worden vervangen door alternatieve financieringen. De meeste ondernemers houden vast aan hun oude gewoontes om naar de bank te gaan. Van Teeffelen: “Onervarenheid bij het aanvragen van financieringen, ook van de huisadviseur van ondernemers, is een aanwijsbare boosdoener. Daarnaast zijn de kosten - rente en provisies - voor alternatieve financieringen aanzienlijk hoger dan bij banken.”

Tegelijkertijd lijkt volgens Van Teeffelen de impact van kleinere financieringen, zoals microfinancieringen, groot te zijn, zowel op economisch als sociaal gebied. Uit eerder onderzoek van de HU blijkt dat kleine financieringen voor de meerderheid van ondernemers bijdragen aan een flinke stijging van opdrachten en leiden tot een hoger inkomen, een groter (sociaal) netwerk en meer educatie/vaardigheden van ondernemers. De komende jaren zal door onderzoekssamenwerking tussen Qredits en de HU verder duidelijk worden welke impact microfinancieringen hebben op ondernemend Nederland.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.