Ads Top

AFM positief over aanvullende maatregel voor hefboomproducten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is positief over de maatregel van aanbieders om hefboomproducten vanaf een bepaalde grootte niet langer aan te bieden. Na onderzoek van de AFM in 2013 hadden aanbieders van hefboomproducten al maatregelen genomen. Die worden nu aangevuld omdat er nog steeds producten met een grote hefboom op de markt beschikbaar waren. Met de nieuwe maatregel wordt de hefboom beperkt tot maximaal 50.

Hefboomproducten zoals Turbo’s of Sprinters geven beleggers de mogelijkheid om met een hefboom te handelen op een bepaalde onderliggende waarde, zoals de AEX of grondstoffen. De AFM heeft bij de introductie van de eerdere maatregelen laten weten dat deze na inwerkingtreding werden beoordeeld op effectiviteit. Uit die beoordeling bleek dat de hefbomen van producten bij uitgifte weliswaar sterk waren gedaald, maar dat er nog steeds een aantal producten met een grote hefboom op de markt beschikbaar was. Marktontwikkelingen kunnen immers een stijging van de hefboom veroorzaken, nadat het product op de markt is gebracht. De AFM heeft deze bevindingen met de aanbieders gedeeld en gevraagd actie te ondernemen.

De maatregel die nu wordt genomen door de aanbieders van hefboomproducten, vullen de bestaande maatregelen aan. Belangrijkste aspect is dat hefboomproducten na uitgifte een zogenaamde ‘bid-only’ status krijgen als de afstand tussen de prijs van de onderliggende waarde en het financieringsniveau kleiner of gelijk is aan 2%. Dit betekent dat beleggers deze producten nog wel kunnen verkopen, maar niet meer kunnen aankopen bij de aanbieders.

Door deze maatregel wordt de hefboom bij deze producten feitelijk beperkt tot 50, ook als deze producten al op de markt worden verhandeld. Wanneer de producten door koersbewegingen weer een buffer hebben van meer dan 2%, wordt de ‘bid-only’ status weer opgeheven. De AFM rondt met deze aangepaste maatregel het onderzoek uit 2013 af.

Op de website van Nedsipa, vertegenwoordiger van de meeste aanbieders, zal t.z.t een Q & A worden opgenomen. Beleggers kunnen met vragen ook direct terecht bij de uitgevende instellingen van hefboomproducten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.