Ads Top

VEH toont hypotheekregels zonder vast arbeidscontract

Flexwerkers, werknemers met een tijdelijk contract en zzp'ers kunnen vanaf vandaag op de website van Vereniging Eigen Huis zien wat een bank van hen vraagt om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De vereniging heeft hiervoor in maart een onderzoek onder vrijwel alle banken verricht.

Het onderzoek laat zien dat het voor mensen zonder een vast arbeidscontract de moeite waard is om zich te verdiepen in de hypotheekmogelijkheden bij verschillende geldverstrekkers. Het vandaag geïntroduceerde online platform van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toont de individuele bankvoorwaarden voor een hypotheekaanvraag niet.

Vereniging Eigen Huis laat zien waar je als flexwerker of zzp'er terecht kunt, als je nog niet de cijfers van de afgelopen drie jaren kunt overleggen. Dat laatste is bij veel banken een gebruikelijke voorwaarde voor mensen zonder vast arbeidscontract.

Uit onderzoek van de vereniging blijkt echter dat het wel mogelijk is om een hypotheek af te sluiten, ook als iemand nog niet de inkomensgegevens van drie achtereenvolgende jaren kan overleggen. Zo neemt Obvion voor een klant met een tijdelijk arbeidscontract genoegen met het inkomen van de afgelopen twee jaar, aangevuld met een prognose van een deskundige voor het komende jaar.

Er zijn ook geldverstrekkers die de hypotheekverstrekking beperken tot een maximum percentage van de marktwaarde van de woning die de klant op het oog heeft. Anderen nemen het flexibele inkomen niet volledig mee in de berekeningen. Zo verstrekt de ABN AMRO een hypotheek tot 85% van de marktwaarde van de woning en neemt Nationale-Nederlanden het flexibele inkomen maar voor 90% mee.

Vooral voor zzp'ers zijn er grote verschillen tussen banken. Hoewel de meeste geldverstrekkers de jaarstukken van de afgelopen drie jaren vragen, zeggen ABN AMRO en de Rabobank dat het onder voorwaarden ook mogelijk is om een hypotheek te krijgen als een klant één jaar als zzp'er actief is. In dat geval moet de klant een deskundigenprognose met de verwachte inkomensontwikkeling voor de komende jaren overleggen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.