Ads Top

'Briljant businessmodel nodig om vertrouwen in bankwezen te herstellen'

De recente onrust rond de 'graaicultuur' in de financiële sector laat opnieuw zien hoe groot de kloof tussen de maatschappij en bankiers en verzekeraars nog steeds is. Een herstel van vertrouwen vraagt om businessmodellen die relevanter zijn voor morgen maar tegelijkertijd sterker teruggrijpen naar de oorsprong. Hoe dat eruitziet staat beschreven in het boek Briljante businessmodellen in finance dat bij Academic Service is verschenen.

De financiële sector vervult een onmisbare rol in onze maatschappij. We moeten geld kunnen lenen om te ondernemen, als wezenlijk onderdeel van een gezonde economie. Of geld apart zetten voor later, om onze oude dag te waarborgen. Risico's delen borgt continuïteit in het bestaan. Toch worden financiële dienstverleners vooral gezien als een noodzakelijk kwaad. Van de sociale drijfveren en betrokkenheid op basis waarvan veel verzekeraars en banken ooit zijn begonnen, lijkt in de ogen van het publiek en de politiek soms weinig meer over. Om vertrouwen te herwinnen zal de sector zichzelf moeten herdefiniëren. Niet alleen zullen financiële producten en diensten grondig moeten worden bekeken er moeten ook nieuwe manieren worden gevonden om rollen van stakeholders te combineren en met elkaar te verbinden.

De auteurs hebben de afgelopen jaren een toegewijde zoektocht gedaan naar 'briljante bedrijven'. Bedrijven die markten op hun kop zetten en boven hun eigenbelang uitstijgen. Voor Briljante businessmodellen in finance zetten de auteurs hun zoektocht voort in de financiële sector en kwamen tot de ontdekking dat er ook daar wel degelijk ruimte is voor disruptieve innovatie. Het boek brengt deze in kaart en beschrijft internationale cases uit het verleden, heden en de toekomst.

In het boek komen negentien financiële instellingen aan bod die erin geslaagd zijn op een briljante manier waarde te creëren voor alle betrokkenen. Ze maken niet alleen winst maar hebben ook een zeer loyale klantenkring, weten hun medewerkers meer dan tevreden te houden en leveren bovendien een maatschappelijke bijdrage.

Briljante businessmodellen in finance is een cocreatie van ruim 25 auteurs. Research en samenstelling door Jeroen Kemperman, Senior Manager Strategie, Programma's, Investeringen en Lessen bij Achmea Zorg & Gezondheid, Jeroen Geelhoed, partner bij &samhoud en Jennifer op 't Hoog, Programmamanager Cocreatie met Partners bij Achmea.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.