Ads Top

Lentestorm: bijna 10 miljoen euro schade

De ‘Lentestorm’ die gisteren met windstoten tot 120 kilometer per uur over Nederland raasde, heeft naar schatting een kleine 10 miljoen euro schade aangericht aan opstal en inboedel van particulieren en bedrijven. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars. De hevige wind zorgde in grote delen van Nederland voor omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen, losliggende dakplaten en rondvliegende takken en puin – veelal in combinatie met waterschade. Vooral het Noorden kreeg het zwaar te verduren, maar ook in de kustregio’s en Midden-Nederland is flink wat schade gemeld.

Het KNMI kondigde gisteren code oranje af voor het noorden van Nederland, en code geel voor de rest van het land. De storm leidde ook tot veel verkeersoverlast en -schade: ruim 20 vrachtwagens en auto(busjes) waaiden van de weg. De ‘Lentestorm’ is de tweede miljoenenstorm van 2015: het tweede weekend van januari stormde het ook en bedroeg de geschatte schade ook enkele miljoenen. Voertuigschade en schade aan overheidseigendommen en landbouw zijn niet in deze schattingen meegenomen.

Claimafdelingen van verzekeraars merken dat het onstuimige weer al sinds zondag voor schade aan opstal en inboedel van particulieren zorgt. De hevige windstoten en rukwinden – en vooral zondag in combinatie met de vele neerslag – waren zondag en maandag al goed voor een geschatte schadelast van circa 4 miljoen euro. De ‘Lentestorm’ van gisteren kwam daar dus nog bovenop. Een storm met een dergelijke schadeomvang is opvallend rond deze tijd. Grote schadestormen doen zich vaker voor in de herfst en (vroege) winter, als er nog meer blad aan de bomen zit. Door waarschuwingen vanuit de overheid en goed optreden van hulpdiensten zoals de brandweer is ook schade voorkomen.

Verzekeraars hebben op de afdelingen schadeafhandeling extra personeel ingezet om de duizenden claims snel af te handelen. Dergelijke miljoenenstormen komen gemiddeld zo’n 5 keer per jaar voor in Nederland. De schadelast van de ‘Lentestorm’ was groter dan gemiddeld, maar weer kleiner dan de extreme stormen die Nederland had in januari 2007 en oktober 2013. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond komt binnenkort met een rapport over de veranderende toekomstige schadelast als gevolg van de klimaatverandering.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.