Ads Top

Nieuwe claim tegen Imtech richt zich ook op banken

Imtech, de (ex)-bestuurders van Imtech, Rabobank, ING Bank, ABN AMRO Bank en Commerz Bank kunnen binnenkort een claim verwachten van een groep aandeelhouders die zich hebben verenigd in de stichting Imtechclaim.nl. Op 4 februari 2013 kelderde de koers van het aandeel Imtech met ruim 48% nadat bekend werd dat er sprake was van fraude door Imtech bij de bouw van een Pools pretpark. Op 6 februari 2013 bleek dat er ook sprake was van grootschalige fraude in Duitsland. Sinds het bekend worden van de fraude is het aandeel Imtech in een vrije val terechtgekomen. 

Aandeelhouders hebben hierdoor fors schade geleden en hebben de waarde van hun aandelen zien dalen van € 19,65 naar € 0,01. De vereniging van effectenbezitters (VEB) sloot eerder een deal met Imtech, waarbij een vergoeding van € 1,00 werd bedongen voor leden van de vereniging en van € 0,50 voor niet-leden. De Stichting ImtechClaim vindt deze schikking niet alleen veel te mager, maar is vooral van mening dat de banken moeten bijdragen in de schadevergoeding vanwege de dubieuze dubbelrol die zij hebben gespeeld als aandeelhouder van Imtech en emissiebegeleidende instelling waarbij zij verantwoordelijk waren voor de prospectus.

De Rabobank, ABN Bank, ING Bank en Commerz Bank bezitten samen een groot pakket aandelen in Imtech. Hiermee bepalen zij middels de aandeelhoudersvergadering feitelijk de emissieagenda bij Imtech. De opbrengst van de emissie ter grote van 1,188 miljard euro is daardoor geheel bij de banken terechtgekomen ter financiering van aflossing, rente en kosten. Hierdoor hebben de banken de zichzelf bevoordeeld ten opzichte van de gewone aandeelhouder.

 Van de 60 miljard aandelen uitgegeven door Imtech is slechts 51,3% gekocht door aandeelhouders. Via een zogenoemde rump-offering is vervolgens nog 1% verkocht aan institutionele beleggers. De overige ruim 47% van de aandelen is in bezit van de banken. Op 26 april a.s. eindigt de lock-up periode en zijn de banken gerechtigd deze aandelen te verkopen. Op korte termijn komt dan ook een grote hoeveelheid aandelen Imtech op de markt.

Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting ImtechClaim.nl: ”Naast Imtech en haar ex-bestuurders richten wij ons met deze claim vooral op de banken. Door middel van een overmacht in de aandeelhoudersvergadering hebben de banken het volstrekt idiote besluit genomen om 60 miljard extra aandelen uit te geven. Een haast onvoorstelbare hoeveelheid. Hierdoor heeft een enorme verwatering plaatsgevonden waardoor de waarde van de aandeelhouder die niet wilde of kon bijkopen de waarde van zijn aandelen zag dalen met 99,24%. De hele emissie diende slechts één doel: het scheppen van de mogelijkheid voor Imtech om haar schulden aan de banken te voldoen en dit allemaal ten koste van de gewone aandeelhouder. En uiteraard gaan wij ons binnenkort ook melden bij Imtech zelf want de lage schikking die ze hebben gemaakt met de VEB is enkel voortgekomen onder de angst dat Imtech het anders niet zou redden. Maar met de door Imtech aangekondigde order van Liander is het voortbestaan niet langer een issue”.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.