Ads Top

Kleine zorgverzekeraars winnen marktaandeel

Het huidige Nederlandse zorgstelsel kent negen concerns die in totaal bijna 50 zorgverzekeraars (labels) beheren. De ‘relatief’ kleine concerns winnen de afgelopen jaren aan marktaandeel. De markt wordt nog steeds gedomineerd door de vier zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis die gezamenlijk 89 procent van de zorgverzekeringenmarkt in handen hebben. Dat percentage lag bij de invoering van de huidige Zorgverzekeringswet in 2006 op 91 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vektis Zorgthermometer 2015.

Het marktaandeel van de twee grootste zorgverzekeraars Achmea en VGZ is de laatste jaren afgenomen en blijft dit jaar steken op respectievelijk 31,2 en 24,7 procent van het aantal verzekerden in Nederland. CZ ziet haar klantenbestand de laatste jaren wel groeien en heeft inmiddels een aandeel van 20,5 procent. Menzis completeert de top vier met 12,6 procent.

Zorgverzekeraar DSW heeft dit jaar een klantengroei gerealiseerd van vijftien procent en heeft een marktaandeel van 3,1 procent. Ook ONVZ heeft de laatste twee jaar een gestage groei laten zien van tien procent en ASR is relatief de grootste stijger sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet.

In Nederland kan er inmiddels worden gekozen uit bijna 50 verschillende zorgverzekeraars, waarvan een van de negen concerns de risicodrager is. ZorgWijzer.nl heeft een infographic gepubliceerd met de verdeling van de zorgverzekeringsmarkt en het marktaandeel per concern in 2015.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.