Ads Top

VEH: Banken moeten klanten helpen aan lagere hypotheekrente

Vereniging Eigen Huis roept banken op om rentemiddeling aan te bieden voor alle hypotheekklanten met een lopend rentecontract. Zo kunnen zij profiteren van de huidige lage rente en hun maandlasten flink verlagen. Rentemiddeling kan door alle geldverstrekkers worden aangeboden, het is alleen een kwestie van willen en doen.

Bij rentemiddeling wordt het rentepercentage dat een huiseigenaar nu voor zijn hypotheek betaalt gemiddeld met de actuele, lage marktrente. De eenmalige en vaak forse renteboete die gewoonlijk moet worden betaald, wordt bij rentemiddeling verrekend in een opslag over de nieuwe renteperiode.

Nu hebben alleen kopers en huiseigenaren die voor een nieuwe rentevaste periode staan voordeel van de historisch lage hypotheekrente. "Dat moet ook mogelijk worden voor alle mensen voor wie de renteperiode nog vele jaren doorloopt en die daardoor nog heel lang een hoge rente betalen", zegt algemeen directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis. "Rentemiddeling zorgt voor lagere maandlasten en dat maakt mensen financieel weerbaarder. Betalingsproblemen kunnen worden voorkomen of achterstanden ingelopen".

Uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis blijkt dat op dit moment alleen ING, Achmea, Obvion, SNS en dochterbedrijf Regiobank rentemiddeling aanbieden. De vereniging stuurt een brief naar alle andere geldverstrekkers waarin zij met klem worden opgeroepen dit voorbeeld zo snel mogelijk te volgen. Banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers kunnen met rentemiddeling laten zien dat het belang van hun klanten werkelijk voorop staat en dat dit niet slechts een holle frase is. "Bovendien zijn de winstmarges op hypotheken al vijf jaar erg hoog en brengt dit wat ons betreft voor geldverstrekkers de morele verplichting met zich mee om rentemiddeling aan te bieden", zegt directeur Van de Velde.

Als een huiseigenaar gedurende zijn rentevaste periode overstapt naar een nieuw rentecontract, betaalt hij daarvoor gewoonlijk een boeterente die kan oplopen tot tienduizenden euro's. De hoogte is gebaseerd op het verschil tussen de oude en nieuwe rente en de resterende renteperiode. Veel huiseigenaren hebben onvoldoende spaargeld om de forse boeterente zelf te kunnen betalen en lopen daarmee het voordeel van de huidige lage hypotheekrente mis. De boeterente meefinancieren door de hypotheek te verhogen is vaak niet mogelijk door de strengere leennormen, of omdat veel lopende hypotheken nu al hoger zijn dan de huidige woningwaarde.

Bij rentemiddeling wordt de boeterente verrekend in een nieuwe rentetarief. Omdat de huidige renteniveaus bijna zijn gehalveerd ten opzichte van vijf jaar en langer geleden, levert dit een huiseigenaar met een hypotheek van 200.000 euro al snel een maandelijkse bruto besparing op van 200 euro of meer. De hoogte is sterk afhankelijk van de nog resterende rentevaste periode. Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren daarom altijd om eerst deskundig advies in te winnen.

Een huiseigenaar heeft in 2010 een hypotheek van 200.000 euro afgesloten. Hij betaalt 5 procent rente en de resterende rentevaste periode is nog 5 jaar. Op dit moment is de hypotheekrente bij 5 jaar vast slechts 2 procent en bij 10 jaar vast 2,5 procent. Als hij wil overstappen betaalt hij zijn bank ongeveer 25.000 euro aan boeterente. Bij rentemiddeling wordt de boeterente verrekend in het nieuwe rentetarief. Zijn rente daalt hierdoor van 5 procent naar 3,8 procent en de bruto maandlast gaat met 200 euro naar beneden van 833 naar 633 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.