Ads Top

Omslag woningmarkt: lichte prijsdaling op landelijk niveau

 In augustus daalden de huizenprijzen met 0,18 procent ten opzichte van juli. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Bijna de helft van alle gemeenten vertoonde een negatieve prijsontwikkeling op kwartaalbasis en ook de mate waarin wordt overboden neemt fors af.

De prijsontwikkeling op maandbasis liep de afgelopen maanden terug van 0,7% in mei naar zo’n 0,25% in juni en juli. In augustus daalde de prijsontwikkeling op maandbasis met -0,18% zelfs tot onder het nulpunt: een duidelijke voortzetting van de trend op de woningmarkt waar Ortec Finance al enige tijd over bericht.

Ook de prijsontwikkeling op jaarbasis is wederom sterk afgenomen. Waar de stijging in de periode mei 2021-mei 2022 nog 17,5% bedroeg, was hiervan in de periode augustus 2021-augustus 2022 nog slechts 11,2% over.

Het is voor het eerst sinds april 2019, de eerste keer dat Ortec Finance de maandelijkse woningmarktanalyse publiceerde, dat sprake is van een negatieve prijsontwikkeling op maandbasis voor heel Nederland.

In 164 gemeenten daalden de huizenprijzen in augustus ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met drie maanden eerder daalden de huizenprijzen in 121 gemeenten: bijna de helft. Hier is eveneens sprake van een duidelijke trend. In juli berichtte Ortec Finance over 127 gemeenten met dalende huizenprijzen ten opzichte van de maand ervoor, in juni waren dit er 151, in mei 61 en in april slechts 22.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.