Ads Top

Banken dragen bij aan steun aan mkb

Steun vanuit de overheid aan het midden- en kleinbedrijf dat relatief veel energie gebruikt is belangrijk. Ook banken helpen daaraan mee. Met de winter voor de deur krijgen steeds meer bedrijven moeite om de energierekening te betalen en hun productie op peil te houden. De voorgenomen subsidie van de overheid (TEK) zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2013 met terugwerkende kracht tot 1 november a.s. beschikbaar zijn voor bedrijven.

Banken staan nu al klaar om hun zakelijke klanten bij te staan die tegen betalingsproblemen oplopen vanwege de hoge energierekening. Banken zijn in dat geval bereid om te doen wat mogelijk is. Daarom hebben banken aangegeven aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat zij graag bereid zijn om in de overbruggingsperiode ondernemers van liquiditeit te voorzien.

Het bieden van een voorschot kan meteen worden uitgevoerd, terwijl het optuigen van een regeling voor een banklening met een hogere staatsgarantie (zoals ten tijde van corona is gebeurd met de KKC) de nodige tijd zou vergen en niet voor het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar zou zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overlegt vanzelfsprekend graag met de overheid in hoeverre een hogere garantie op leningen van meerwaarde kan zijn in een periode van langdurig hoge energiekosten.

Bedrijven die de problemen al zien aankomen, roepen wij op om zich te melden bij hun bank. Op dit moment signaleren banken nog geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen als het gaat om hun verplichtingen ten aanzien van de bank. Natuurlijk zien we dat de inflatie (met name de hoge energieprijzen) hard aankomt bij bedrijven en hun klanten. Op het moment dat problemen zich manifesteren, kunnen banken op individuele basis soelaas bieden, onder andere door het bieden van een voorschot, maar waar nodig bijvoorbeeld ook door het tijdelijk wijzigen van het aflosschema voor een lopende lening of door een extra financiering. Om klanten goed te kunnen helpen, is het van groot belang dat banken inzicht hebben in het bereik van de overheidssteun.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.