Ads Top

Kifid: Impasse nu DNB is gestopt met publicatie rentereeks consumptief krediet

De Nederlandsche Bank (DNB) is na 1 april 2022 gestopt met het publiceren van de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet omdat deze niet langer representatief is voor de gemiddelde marktrente.

Dit roept nu de vraag op welke referentierente kredietverstrekkers vanaf mei 2022 moeten gebruiken bij het berekenen van mogelijk te veel betaalde rente op doorlopend krediet met variabele rente. Kifid is zich daarvan bewust en wil in samenspraak met zowel kredietverstrekkers als consumentenvertegenwoordigers een oplossing zoeken.

Afgelopen zomer hebben meerdere kredietverstrekkers bij Kifid de vraag neergelegd waar zij vanuit moeten gaan bij het berekenen van compensatie voor mogelijk te veel betaalde nu DNB de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet niet meer publiceert.

Het is duidelijk dat het ontbreken van de openbare DNB-rentereeks leidt tot een impasse als het gaat om doorlopend krediet overeenkomsten die doorlopen na 1 mei 2022. Dit probleem doet zich bij sommige kredietverstrekkers ook voor als een doorlopend krediet met variabele rente voor 1 mei 2022 is omgezet naar een persoonlijke lening die nog doorloopt; ook daarvoor kan de referentierente van belang zijn. Kifid zal om die reden de behandeling van klachten over variabele rente op doorlopend krediet dat niet geheel is afgelost voor 1 mei 2022 voorlopig aanhouden. Eerst moet er duidelijkheid komen over de te gebruiken referentierente vanaf 1 mei 2022.

De impasse die is ontstaan heeft geen gevolgen voor doorlopende kredieten met variabele rente die vóór 1 mei 2022 geheel zijn afgelost. Is een doorlopend krediet met variabele rente afgelost voor 1 mei 2022, dan kan de kredietverstrekker voor het berekenen van compensatie voor te veel betaalde rente gebruikmaken van de DNB-rentereeks zoals tot en met 1 april 2022 gepubliceerd.

Kifid zal de behandeling van klachten over variabele rente op doorlopend krediet afgelost vóór 1 mei 2022 daarom voortzetten. Klachten over een doorlopend krediet dat nog doorloopt na 1 mei 2022 zal Kifid aanhouden totdat er duidelijkheid is over de te gebruiken referentierente vanaf 1 mei 2022.

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.