Ads Top

ABN AMRO, ING en Rabobank helpen mensen in kwetsbare posities

Voor ruim drie miljoen Nederlanders in kwetsbare posities - zoals senioren, laaggeletterden en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking - is het niet altijd eenvoudig om hun bankzaken te regelen. Nu de samenleving steeds verder digitaliseert, proberen zij hun weg te vinden in de wereld van online bankieren.

Om hen te ondersteunen, gaat vanaf deze week in drie steden een pilot van start. Iedereen met vragen over bankieren kan dan wekelijks terecht bij een speciaal inloopspreekuur in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, Bibliotheek Overvecht in Utrecht en Bibliotheek Deventer.

De pilot is een initiatief van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer in samenwerking met de bibliotheken, ABN AMRO, ING en Rabobank. Een aantal gepensioneerde bankmedewerkers staat als vrijwilliger klaar om mensen in kwetsbare posities op weg te helpen.

De pilot bouwt voort op de Informatiepunten Digitale Overheid die twee jaar geleden op locaties in heel Nederland, waaronder de bibliotheken, zijn gestart. Burgers kunnen hier terecht voor het regelen van allerlei overheidszaken, zoals hulp bij belastingzaken en toeslagen. De pilot die in oktober in de bibliotheken van start gaat, is onderdeel van een groter programma om mensen weerbaar en zelfredzaam te maken. De vrijwilligers - gepensioneerde medewerkers van de grootbanken - fungeren als spin in het web. Zij verwijzen mensen naar het juiste kanaal en helpen de hulpvraag goed te formuleren. De vrijwilligers geven waar mogelijk zelf informatie, maar verwijzen bij complexe en inhoudelijke vragen altijd door naar financiële gecertificeerde deskundigen. Ze geven daarnaast neutrale informatie, onafhankelijk van de bank waarvan iemand klant is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.