Ads Top

2,5 miljoen euro verdwenen bij hypotheekklanten ING

MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat een klacht indienen bij het Kifid, het klachteninstituut voor de financiële sector. Hij laten toetsen of ING rechtmatig gehandeld heeft door een bonus te laten vervallen.

Tussen 2004 en 2012 bouwde iedereen met een woonhuishypotheek van ING loyaliteitsbonus op. Elk jaar stortte ING 0,2 procent van de hypotheekschuld op deze bonusrekening. Het opgebouwde bedrag, of een deel daarvan, kon gebruikt worden bij verhuizing.

Dat mocht als betrokkene zelf, een kind of kleinkind daarbij (weer) een ING-hypotheek afsloot. De bonus gaf dan een korting op de afsluitprovisie van deze nieuwe hypotheek. Het bonustegoed bleef inzetbaar tot 2 jaar nadat de hypotheek was afgelost.

In 2013 werd het wettelijke provisieverbod ingevoerd. Per 2013 zijn volgens ING daarom ook de voorwaarden van de bonus veranderd. Vanaf 2013 geeft deze bij verhuizing geen korting meer op de afsluitprovisie. Want dat mag niet meer. Maar in plaats daarvan een korting op de hypotheekrente. Verder werkt alles hetzelfde. Maximaal 1 procent van het nieuwe hypotheekbedrag mag ingezet worden als bonuskorting.

Maar: ING stort vanaf 2013 geen nieuw tegoed meer op de bonusrekening. En daarnaast komt de al opgebouwde bonus per 1 januari 2021 te vervallen, meldt MAX Meldpunt, dat aandacht aan deze kwestie besteedde.

In een eerdere uitzending van MAX Meldpunt ging Elles de Bruin in gesprek met MAX Ombudsman Rogier de Haan over het afschaffen van die bonus. Hij stelde destijds dat het de vraag is of ING het bonustegoed mag laten vervallen nog voordat de hypotheekovereenkomst ten einde is gekomen. Dat staat of valt met het antwoord op de vraag of de bonusafspraak onderdeel uitmaakte van de hypotheekovereenkomst.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.