Ads Top

Totale vermogen van beleggingsinstellingen opnieuw gedaald in het eerste kwartaal van 2018

Het totale vermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen daalde in het eerste kwartaal van 2018 met 1,8% naar 855 miljard euro. Deze daling werd veroorzaakt door ontwikkelingen bij aandelen- en obligatiefondsen. Aandelenfondsen werden geconfronteerd met koersdalingen en ongunstige wisselkoersontwikkelingen. Bij obligatiefondsen speelde de herstructurering van fondsen voor gemene rekening (FGR) een rol.

Het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is ten opzichte van het vorige kwartaal opnieuw gedaald, van 871 miljard naar 855 miljard. Procentueel is dit een daling van 1,8%. Deze afname werd veroorzaakt door dalingen bij aandelenfondsen 13,8 miljard ofwel 4,1% kwartaal-op-kwartaal) en obligatiefondsen (10,6 miljard ofwel 4,4%). Het vermogen van vastgoedfondsen en overige fondsen, o.a. grondstoffondsen en hypothekenfondsen, groeide juist met 5,6 miljard (2,3%) respectievelijk 2,8 miljard (3,2%).


De waardedaling van aandelenfondsen is vooral het gevolg van koers- en prijsmutaties in de aandelenportefeuille. Deze fondsen hebben voor 4,5 miljard verlies geboekt op de portefeuille als gevolg van wisselkoersmutaties. Zo daalde door de sterkere euro de waarde van de aanzienlijke (dollar)portefeuille in Amerikaanse aandelen. Ook de prijsmutaties in de geïnvesteerde aandelen waren negatief en bedroegen EUR 7 miljard.Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.