Ads Top

Nederlanders gebruiken steeds vaker smartphone voor onderlinge betalingen

Onderling betalen gebeurt steeds vaker via de smartphone. Ten opzichte van 2016 is het aantal overboekingen van geld tussen familieleden, vrienden, collega's en andere bekenden onderling verdrievoudigd naar 96 miljoen transacties, ruim 21 procent van alle onderlinge transacties tussen bekenden onderling. Dat blijkt uit cijfers van DNB en Betaalvereniging Nederland.

Consumenten gebruiken de smartphone ook voor andere onderlinge overboekingen, zoals voor school – en sport gerelateerde activiteiten en goede doelen, maar in mindere mate.

Bij onderlinge transacties was in 2017 20 miljard euro gemoeid. Bij 72 procent van deze onderlinge transacties gebruikten Nederlanders contant geld en bij 22 procent een elektronische betaalwijze, zoals een overschrijving via internetbankieren en mobiel bankieren.

Van de elektronische betaalwijzen is betalen met de smartphone veruit het meest populair. Nederlanders gebruiken hun smartphone vooral voor het overboeken via hun mobiel bankieren app.  Steeds vaker worden hiervoor apps zoals Tikkie, Paypal of Bunq gebruikt.

Net als bij betalingen in winkels blijken jongvolwassenen (19 - 24 jaar) van alle leeftijdsgroepen het meest gebruik te maken van elektronische betaalmiddelen. Wanneer zij elektronisch geld overmaken, kiezen zij in drie van de vier gevallen voor betalen via de smartphone. Ook blijkt dat zij bij meer dan de helft van hun onderlinge transacties contant geld gebruiken, terwijl zij in winkels minder dan drie op de 10 aankopen contant afrekenen. Vrouwen doen iets vaker onderlinge betalingen elektronisch dan mannen. Het verschil zit hem vooral in het gebruik van betalingen via de smartphone, wat vrouwen iets vaker blijken te doen dan mannen.

Volgens DNB en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) blijft het van maatschappelijk belang dat contant geld als betaalmiddel goed blijft functioneren, zowel voor consumenten als winkeliers. Consumenten horen niet gedwongen te worden om elektronisch te betalen, vooral niet als ze voor een bepaald product of dienst bij slechts één aanbieder terecht kunnen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.