Ads Top

'Misleidende bankkosten 1 miljard per jaar'

Misleidende wisselkoersen en verborgen kosten bij geldtransacties buiten de eurozone kosten de Nederlandse economie bijna 1 miljard euro per jaar. Dag stelt TransferWise.

Ook heeft het fintechbedrijf laten onderzoeken wat de verborgen kosten zijn die ABN Amro, ING, PayPal en Western Union doorberekenen bij internationale geldtransacties aan hun klanten. Financiële instellingen zijn verplicht om alle kosten kenbaar te maken volgens Europese richtlijnen PSD1 en PSD2, maar laten dit vooralsnog na. De onderzoeken zijn in opdracht van TransferWise uitgevoerd door het internationale onderzoeksbureau Consumer Intelligence.

In totaal is er 996,343 miljoen euro verlies geleden door verborgen kosten, wat betekent dat er 72,85 euro voor elke volwassene in Nederland betaald is, per huishouden is dat 129,39 euro.

De kosten voor het overmaken van geld buiten de eurozone zijn hoger dan consumenten beseffen, omdat die vaak verborgen zijn. Naast een standaard fee, die van bank tot bank verschilt en vaak niet eens wordt meegedeeld, worden er ook onzichtbare wisselkoersmarges berekend.

Consumenten krijgen de zwaarste klappen en verliezen 526,63 miljoen.

In de zakelijke markt wordt er 469,71 miljoen onbewust uitgegeven wegens verborgen en misleidende kosten. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) betaalt onbewust 360,35 miljoen te veel. Vooral de ondernemer met minder dan vijftig werknemers lijdt het meest met 144,49 miljoen. Zakenreizen buiten de eurozone beslaan 46,52 miljoen aan verborgen kosten voor internationale transacties.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.