Ads Top

ABP investeert in een fout palmoliebedrijf

Het ABP, het grootste pensioenfonds in Nederland waarbij alle werknemers bij overheid en onderwijs zijn aangesloten, investeert in een omstreden palmolieplantage in Papua. Dat meldt VARA Kassa.

Ruim 27.000 hectare tropisch regenwoud is al verdwenen, dat is een oppervlak groter dan de gemeente Amsterdam. De helft daarvan is ongerept regenwoud waar unieke en beschermde diersoorten leven zoals de paradijsvogel en de boomkangoeroe. Die worden in voortbestaan bedreigd. De kap en andere activiteiten van het palmoliebedrijf PT BIA hebben geleid tot ernstige milieuvervuiling en het verdwijnen van een belangrijk deel van de leefomgeving van de plaatselijke bevolking. Lokale protesten worden in de kiem gesmoord.

PT BIA is in handen van Posco Daewoo, een Zuid-Koreaans bedrijf gespecialiseerd in internationale handel, staalverwerking, olie, gas, steenkool én palmolie. Het Nederlandse ABP investeert miljoenen in Posco Daewoo en het moederconcern Posco. En daarmee belegt het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, dat zegt te willen bijdragen aan een duurzame wereld, in een bedrijf dat het tegendeel doet.

Een woordvoerder van het pensioenfonds dat een belegd vermogen van 400 miljard euro heeft, laat weten: 'ABP begrijpt de verontwaardiging. Ook wij zijn tegen landroof, ontbossing en mensenrechtenschending. Wij proberen uit te leggen dat we hetzelfde doel willen bereiken, alleen is de weg daar naar toe anders. Wij willen onze aandeelhoudersinvloed, voor een tijdje, gebruiken om verbeteringen te bewerkstelligen (engagement). Meteen uit een belegging stappen betekent dat je plaats wordt ingenomen door een niet-kritische aandeelhouder die enkel en alleen naar rendement kijkt. Dan blijven verbeteringen zeker uit. Overigens is een meerderheid van onze deelnemers voor deze manier van werken (engagement), zo blijkt uit onderzoek dat ABP eind vorig jaar liet uitvoeren onder deelnemers om te bezien wat het draagvlak is voor het beleid duurzaam en verantwoord beleggen.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.