Ads Top

Huizenkoper via bank op hogere hypotheekrente dan via onafhankelijk adviseur

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, betalen bij een bank 0,67 procent meer hypotheekrente ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt op het moment van afsluiten. Wordt de hypotheek via een onafhankelijk adviseur gesloten dan is dat verschil kleiner, namelijk 0,30 procent. Dat blijkt uit een analyse van enkele honderden gesloten hypotheken in een onderzoek in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep dat is uitgevoerd door Hypotheekonderzoek.nl.

Het verschil van 0,37 procent tussen deze twee distributiekanalen over een gemiddeld hypotheekbedrag van de respondenten van 237.849 euro levert over een termijn van 10 jaar een besparing op van ongeveer 8.000 euro indien het voor een onafhankelijk adviseur wordt gekozen in plaats van een bank. Gemiddeld werd door de respondenten via de bank wel bijna 800 euro minder aan advies- en bemiddelingskosten betaald ten opzichte van onafhankelijke adviseurs. Daarmee komt het te behalen voordeel bij een rentevaste periode van 10 jaar uit op zo’n 7.200 euro. Over een hypotheekduur van 30 jaar bedraagt het financiële voordeel bij een annuïteitenhypotheek dan ongeveer 15.000 euro.

Het is voor het eerst dat in Nederland onderzoek is gedaan naar de rentes van werkelijk afgesloten hypotheken via zowel het bankkanaal als het onafhankelijk advieskanaal, waarbij deze rentes zijn vergeleken met alle in de markt zijnde hypotheken op het moment van sluiten.

Van de respondenten liet 30,46 procent zich adviseren door een bank, 62,07 procent door een onafhankelijk adviseur, 3,45 procent door vrienden of familie. De rest 4,02 procent heeft het helemaal zelf uitgeplozen. De gemiddelde betaalde afsluitkosten bedragen 1.252 bij de bank en 2.021 euro bij de onafhankelijk hypotheekadviseur.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.