Ads Top

Stichting Sjoa keert 232.000 euro uit aan 485 nabestaanden WOII

De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa heeft in 2014 ruim 232.000 euro uitgekeerd aan 485 rechthebbenden van levensverzekeringspolissen die na de Tweede Wereldoorlog nooit zijn uitgekeerd. De hoogste uitkering was bijna 31.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting. Sinds de oprichting in 1999 heeft Stichting Sjoa ruim 7,5 miljoen euro uitgekeerd aan Joodse slachtoffers en hun nabestaanden.

Stichting Sjoa is voortgekomen uit een overeenkomst tussen het Verbond en het Centraal Joods Overleg. Doel van de overeenkomst is de afwikkeling van levens- en uitvaartverzekeringen van Joodse verzekerden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn beroofd. De roof maakte deel uit van de systematische vervolging van de Joodse bevolking. Na de oorlog volgde rechtsherstel van de verzekeringen. Stichting Sjoa richt zich op de levensverzekeringen die na de oorlog niet zijn uitgekeerd, bijvoorbeeld omdat de nabestaanden niet weten of omgekomen familieleden een polis hadden. De stichting onderzoekt dit en zorgt voor de afwikkeling.

In 2014 keerde Stichting Sjoa 76 polissen uit aan 485 rechthebbenden, flink meer dan het jaar ervoor toen 289 rechthebbenden een uitkering kregen. De gemiddelde uitkering was echter iets lager: 479 euro ten opzichte van 752 euro in 2013. Een verklaring voor de afname van het gemiddelde is dat de stichting afgelopen jaar relatief veel vervolgonderzoek heeft gedaan naar erfgenamen die verder van de polishouder afstonden. Daardoor hadden meer mensen recht op een deel van de polis, wat leidde tot kleinere delen van nalatenschappen. Een ‘trend’ die in 2013 ook al zichtbaar was.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.