Ads Top

ABN AMRO MeesPierson blijft positief over Europese aandelen en adviseert minimale positie in obligaties

ABN AMRO MeesPierson handhaaft de overweging in aandelen en blijft onderwogen in obligaties. Dit blijkt uit de Beleggingsstrategie voor de 2e helft van 2015, die vandaag is gepubliceerd onder de titel ‘Zorgvuldig positie kiezen’. Voor spreiding van de portefeuille wordt een combinatie van (geïndexeerde) obligaties, grondstoffen, small-caps en hedge fundstrategieën aanbevolen. Dit kan, samen met een evenwichtig samengestelde positie in Amerikaanse, Europese en Aziatische aandelen, het risico van koerscorrecties verminderen.

ABN AMRO MeesPierson verwacht dat de wereldeconomie in 2015 met 3,3% groeit, gesteund door een hernieuwde versnelling van de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar. De economische groei zal naar verwachting in de eurozone uitkomen op 1,8% en in Aziatische opkomende landen op 6,3%.

Ben Steinebach, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson: “De aandelenhausse is nu in een volwassen fase beland, gesteund door de sterke ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Actieve allocatie en diversificatie zijn nodig om de sterke koersbewegingen op de obligatie- en valutamarkten – een bijverschijnsel van de monetaire stimulering van ongekende omvang – het hoofd te bieden.”

In de assetallocatie van de gemengde modelportefeuille van de bank komen de wijzigingen die vóór de correctiefase van mei zijn doorgevoerd, tot uiting. De allocatie naar obligaties is aanzienlijk verminderd van 34% naar 25% en er is wat winst genomen op aandelen. De allocatie naar liquide middelen is daardoor verhoogd van 8% naar 17%. De weging van aandelen is op dit moment 43%. Binnen alternatieve beleggingen (15%) zijn hedge funds overwogen (8%), met de nadruk op de strategieën long/short equity en CTA. Grondstoffen zijn met 4% overwogen en de weging van beursgenoteerd vastgoed is neutraal op 3%. ABN AMRO MeesPierson raadt klanten aan om illiquide individuele obligaties te verkopen en de opbrengst te herbeleggen in actief beheerde vastrentende fondsen.

Het beheer van de obligatieportefeuille blijft een uitdaging. Het effect van een verdere neerwaartse correctie van de obligatiekoersen zal echter worden beperkt door de kwantitatieve verruiming door de ECB. Geïndexeerde obligaties zijn gebaat bij het beleid van centrale banken om de inflatie aan te wakkeren, terwijl grondstoffen bescherming kunnen bieden tegen grote koersbewegingen op de obligatie- en valutamarkten. De Amerikaanse dollar zal zijn opmars naar verwachting voortzetten en dit jaar nog eens 10-15% in waarde stijgen, gesteund door het uiteenlopend monetair beleid in de eurozone en de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.