Ads Top

'ABN AMRO benadeelt klanten met boeterente'

ABN AMRO berekent hypotheekklanten onterecht een te hoge boete als zij willen overstappen naar een lagere rente, of meer willen aflossen dan is afgesproken. De bank heeft vanavond in de uitzending van het AVROTROS-programma Radar uitleg gegeven. 'Als wij fouten hebben gemaakt, moeten we mensen compenseren', aldus Michiel Meijer, manager productmarketing en distributie hypotheken van ABN AMRO.

ABN AMRO rekent met een rentepercentage dat gunstig is voor de bank, maar juist niet voor de klant. In de voorwaarden van de klant staat duidelijk dat er met een ander percentage gerekend moet worden.

ABN AMRO trekt in de uitzending het boetekleed aan en zegt mensen die ongemerkt te veel boete hebben betaald te benaderen en dit achteraf alsnog te corrigeren. Meijer: 'Wij streven ernaar om mensen binnen 8 weken persoonlijk op de hoogte te stellen. We gaan kijken of mensen gecompenseerd moeten worden.'

Radar legt uit dat het vaak niet duidelijk is voor klanten hoe de boeterente wordt berekend. ABN AMRO geeft hier geen inzage in en vaak valt het alleen mensen op die zelf financieel deskundigen zijn. Pas nadat deze mensen klagen wordt de fout door de bank herkend en wordt het teveel aan boete terugbetaald. De bank zegt nu proactief contact op te nemen met gedupeerden.

ABN AMRO heeft op individuele vragen van klanten de boeterenteberekening aangepast en hen gecompenseerd. Het gaat met name om klanten met een individuele korting op de hypotheekrente die na 1 januari 2013 hebben afgelost.

De komende periode gaat de bank onderzoeken welke klanten dit nog meer betreft en hen compenseren indien van toepassing. ABN AMRO betreurt het dat dat onderzoek niet eerder heeft plaatsgevonden. Ook zal ABN AMRO stappen zetten om de transparantie in de berekening van de boete rente te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.