Ads Top

'Contant geld nog geen vergane glorie'

Deze week ontstond in de media discussie over contant geld. De Duitse econoom Peter Bofinger pleitte namelijk voor afschaffing van munten en biljetten. Volgens de econoom gaat het afschaffen van contant geld criminaliteit tegen en maakt het rentebeleid effectiever. Detailhandel Nederland promoot het gebruik van de pinpas maar denkt dat afschaffen van contant geld een stap te ver gaat.

Tijdens een uitzending van RTL Z lichtte secretaris Betalingsverkeer Tom Ponjee dit standpunt toe.

De consument betaalt momenteel namelijk nog in zestig procent van de transacties met contant geld. Hiermee vervult contant geld een belangrijke rol in het Nederlandse betalingsverkeer. Van afschaffen kan volgens Detailhandel Nederland dan ook geen sprake zijn.

Detailhandel Nederland wil er wel voor zorgen dat in de komende jaren het gebruik van contant geld afneemt. Nu wordt slechts veertig procent van de transacties in de winkels gepind. In de komende jaren willen wij dit aandeel verhogen naar zestig procent. Dit doen wij door aan de consument uit te leggen welke voordelen de pinpas heeft. Zo is gebruik van de pinpas bijvoorbeeld veiliger dan contant betalen.

Uit recent onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat de meeste consumenten het liefst betalen met de pinpas. In praktijk kiezen zij vaak uit gewoonte nog voor contant geld. Detailhandel Nederland wil daarom dat winkeliers de vrijheid houden om samen met de consument te bepalen hoe er aan de kassa wordt afgerekend.

Tot slot willen wij er voor zorgen dat het pinbetalingsverkeer en de contant geld-keten voor winkelier en klant zo goed mogelijk zijn ingericht. Efficiënt, veilig en betrouwbaar zijn hierbij de kernwoorden. Wij zijn hierover structureel in overleg met bijvoorbeeld banken, horeca en overheid. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.