Ads Top

Lichte stijging uitgiftes schuldpapier en historische toename op aandelenmarkt van EUR 101 miljard

In het eerste kwartaal van 2015 steeg het volume aan bruto-emissies van geld- en kapitaalmarktpapier tot 156 miljard euro (+26% k-o-k). Per saldo werd er (netto) voor 33 miljard uitgegeven waardoor de totale omvang van uitstaand schuldpapier steeg tot 1.924 miljard euro (ruim 3x BBP).

De beursgenoteerde Nederlandse aandelenfondsen stegen 101 miljard in waarde, de grootste toename sinds het laatste kwartaal van 1999. Met de aanhoudende opleving op de aandelenmarkt nam ook de omvang van nieuwe beursnoteringen en nieuwe emissies van aandelen de laatste twee jaar sterk toe. In de afgelopen acht kwartalen haalden Nederlandse bedrijven EUR 17 miljard extra eigen vermogen op.

In het eerste kwartaal van 2015 hebben Nederlandse instellingen met de uitgiftes van kapitaalmarktpapier 88 miljard opgehaald (+54% k-o-k). Doordat er daarnaast relatief weinig schuldpapier afliep, groeide de totale omvang van de uitstaande obligaties opnieuw naar een recordhoogte van 1.793 miljard (ruim 3x het BBP).

Na een dip in de afgelopen twee kwartalen gaven banken in het eerste kwartaal van 2015 weer meer langlopend schuldpapier uit (28 miljard ten opzichte van 15 miljard in het vorige kwartaal). Door nieuwe uitgiftes en de stijging van de Amerikaanse dollar groeide de nominale waarde van uitstaande bancaire obligaties naar een recordomvang van 464 miljard (+12,2% k-o-k). Ook de Nederlandse Staat emitteerde bruto voor 17 miljard obligaties waardoor de omvang van de uitstaande Nederlandse staatsobligaties steeg tot 339 miljard (+1,5% k-o-k), het hoogste niveau ooit.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.