Ads Top

Premie autoverzekering stijgt met 20 procent in 1 jaar

Het is voor veel autobezitters flink schrikken als ze hun nieuwe polis binnenkrijgen. Vergeleken met juni vorig jaar is de premie met maar liefst 19,6 procent gestegen, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dat komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in één jaar. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering zelfs verdubbeld. Doordat de kans op schade niet overal even groot is, zijn er grote regionale verschillen.  

Ook andere autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen volgens Independer. De all risk-verzekering steeg in een jaar met gemiddeld 8%; consumenten gingen voor deze verzekering gemiddeld 80 euro meer betalen. De WA + steeg zelfs met gemiddeld 14,1%, wat neerkomt op 118,90 euro extra.

Als je een auto hebt, dan moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten. Als je schade aan een andere auto toebrengt, dan is die in de meeste gevallen verzekerd. De schade aan de eigen auto is dat niet. De WA +-verzekering wordt ook wel een beperkt casco-dekking genoemd. Zo is schade aan de eigen auto voor bepaalde onderdelen wel verzekerd. De meest uitgebreide, en dus ook duurste, verzekering is de all risk autoverzekering. Dan ben je ook verzekerd voor de schade aan de eigen auto.

In alle provincies steeg de gemiddelde autopremie. Drenthe (+16,2%), Friesland (+15,9%) en Groningen (+15,*%) noteerden de hoogste procentuele stijging. Drentenaren komen ook in absolute zin het slechtst vanaf met een gemiddelde stijging van €110 per jaar. Brabanders komen er relatief gunstig van af met een stijging van “slechts” 9,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

In absolute zin betaal je al jaren de hoogste premie in Zuid-Holland en Noord-Holland. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betalen mensen in Zuid-Holland nu gemiddeld €107 meer. Gemiddeld komt dit neer op €1030 per jaar. Ook in Noord-Holland (€950) en Utrecht (€915) betalen inwoners een behoorlijke jaarpremie voor de autoverzekering. Dat is de gemiddelde premie van de WA-, WA +- en all risk-verzekeringen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.