Ads Top

Geld lenen vanaf 1 juli weer duurder

De verhoging van de maximale leenrente zal het snelste merkbaar zijn bij rood standen op een betaalrekening en gespreid betalen mogelijkheden bij online shoppen.

Dit soort kredieten hanteren vaak erg hoge rentes die tegen de maximale leenrente aan liggen. Bij de grote banken, ABN AMRO, Rabobank en ING betaal je nu al 9,9 tot 11,9 procent voor rood staan. En bij de dienst Tinka, waarmee je gespreid kunt betalen bij winkels als Wehkamp en BCC, betaal je ook tot 11,9 procent rente.

Voor persoonlijke leningen zullen vooral de rentes bij de lagere leenbedragen omhoog gaan na 1 juli. We zien nu al dat kredietverstrekkers voor leenbedragen tot 2.500 euro 11,9 of 12 procent rente vragen. Bij deze bedragen zullen de kredietverstrekkers dus als eerst gebruik maken van de extra ruimte die ontstaat als ze maximaal 14 procent mogen vragen.

Dat de rentes voor lage leenbedragen zo hoog zijn, komt vooral doordat de kosten voor het verstrekken van een lening bij elk leenbedrag vrijwel gelijk zijn voor kredietverstrekkers.

Ter vergelijking: Als je 2.500 euro leent tegen een rente van 12 procent en met een looptijd van 5 jaar (60 maanden), dan kost de totale lening 790 euro. Bij een rente van 14 procent is dat 926 euro. De lening wordt dus 136 euro duurder.

De hoogste leenrentes zie je vooral bij relatief kleine leenbedragen. Ook bij rood standen en koop op afbetaling gaat het meestal om leningen van maximaal een paar duizend euro.

Als je meerdere van dit soort relatief kleine leningen hebt, kan het lonen om ze samen te voegen en over te sluiten naar een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker, raadt Geld.nl aan. Omdat het totale leenbedrag dan groter is, betaal je vaak een lagere leenrente dan dat je nu voor de losse kleine leningen betaalt, waardoor je maandlasten dalen. Bovendien kun je bij rood standen en koop afbetaling afgeloste bedragen soms opnieuw gebruiken. Dat kan bij een persoonlijke lening niet, waardoor je zeker weet dat je echt van je leningen afkomt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.