Ads Top

ABN AMRO als eerst grote bank boven de 1% spaarrente

ABN AMRO biedt vanaf 1 augustus 1,25 procent rente op haar vrij opneembare spaarrekening. Hiermee is de bank de eerste grootbank die met haar spaarrente boven de 1 procent uitkomt, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De laatste keer dat één van de drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) meer dan 1 procent bood, was eind 2014, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Bulthuis verwacht dat ING en Rabobank de komende tijd eenzelfde verhoging aankondigen.

Ondanks de renteverhoging blijven de rentes van de grote spaarbanken nog ver achter bij de hoogste spaarrentes in de markt. Op dit moment kun je maximaal 2,4 procent rente krijgen, op een spaarrekening bij de Renault Bank uit Frankrijk. Bij Nederlandse banken, zoals Yapi Kredi en bunq, krijg je ook al meer dan 2 procent rente.

Dat de spaarrentes van de grootbanken relatief laag blijven, heeft verschillende oorzaken. “Als eerste hoeven deze banken minder hun best te doen om klanten aan te trekken, want veel mensen hebben er toch wel een spaarrekening”, zegt Bulthuis. “Er is dus minder druk om de rentes mee te verhogen met de kleinere banken en de buitenlandse banken op de Nederlandse markt.”

Aan de andere kant is het voor de grote banken ook lastiger om de spaarrente fors te verhogen. Een spaarrenteverhoging geldt meteen voor alle spaarklanten en er staat best veel spaargeld bij deze grote banken. De banken hebben de afgelopen jaren ook veel hypotheken en leningen verstrekt tegen relatief lage rentes. Die leningen en hypotheken lopen nog steeds door, waardoor de bank hierop weinig rente-inkomsten heeft.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.