Ads Top

Contant geld belangrijk voor verschillende groepen Nederlanders

Vooral mensen met een beperking, met lage digitale vaardigheden of die lastig rond kunnen komen hechten veel waarde aan contant geld. Van alle Nederlanders geeft 28 procent aan niet zonder contant geld te kunnen en zegt 7 procent dat zij aan de kassa alleen met contant geld betalen, maar voor de genoemde aandachtsgroepen zijn deze percentages hoger.

Mensen die lastig hun weg vinden in de digitale wereld hebben een sterke behoefte aan contant geld. 1 op de 20 deelnemers aan het onderzoek van DNB geeft zichzelf een onvoldoende voor digitale vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het goed kunnen omgaan met een computer of mobiele telefoon. 18 procent van deze mensen gebruikt alleen contant geld aan de kassa. En maar liefst 45% geeft aan niet zonder contant geld te kunnen.

Ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking hechten veel belang aan contant geld. Twaalf gebruikt aan de kassa uitsluitend contant geld en ruim 1 op de 3 geeft aan niet zonder contant geld te kunnen.

Contant geld is daarnaast belangrijk voor mensen die moeilijk rondkomen van hun inkomen. Ongeveer 1 op de 10 deelnemers aan dit onderzoek vindt het moeilijk of erg moeilijk om rond te komen. Van deze groep gebruikt 14 procent bij de kassa alleen maar contant geld en ruim 1 op de 3 geeft aan niet zonder eurobiljetten en -munten te kunnen.

Mensen met een voorkeur voor contant geld hebben daar uiteenlopende redenen voor. Veelgenoemde redenen zijn dat contant geld helpt om beter overzicht te houden over de uitgaven en te voorkomen dat er te veel geld wordt uitgegeven. Dit is extra van belang voor mensen die lastig rondkomen. Een andere reden is dat mensen contant geld handiger vinden in het gebruik.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.