Ads Top

Man vast in onderzoek naar grootschalig crimineel ondergronds bankieren van honderden miljoenen

Op verzoek van de Nederlandse justitie is in Griekenland een Albanese Griek aangehouden die wordt verdacht van het in georganiseerd verband op grote schaal witwassen van criminele gelden. De verdachte van 51 jaar oud werd op woensdag 31 mei jongstleden in Athene aangehouden en ingesloten. Ook werd een woning in Athene door de politie doorzocht. Daarnaast werd beslag gelegd op 14 appartementen, het saldo van een aantal bankrekeningen, de inhoud van een bankkluis en een motorfiets.

Vanuit de Taskforce Underground Banking (TF-UB) startte de Dienst Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket op 12 juli 2022 het onderzoek. De man wordt verdacht van het leidinggeven en deelnemen aan een criminele organisatie die zich in georganiseerd verband bezighoudt met het internationaal verplaatsen van grote contante geldbedragen ten behoeve van criminelen. Via cryptocommunicatie stuurde de verdachte een koeriersnetwerk in Nederland aan, die in zijn opdracht voor honderden miljoenen euro’s aan contante geldbedragen heeft verplaatst. Vermoedelijk is dit contante geld uit misdrijf afkomstig. Dankzij de uitstekende samenwerking met Griekenland kon de verdachte worden aangehouden en zal deze worden overgeleverd aan Nederland.

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Daarbij worden, binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers, grote hoeveelheden contant geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten.

Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur, een cruciale schakel, in de georganiseerde misdaad.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.