Ads Top

AFM legt BinckBank boete op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 1 juni 2023 een bestuurlijke boete van €530.000 opgelegd aan BinckBank. BinckBank is een online broker, die tegenwoordig handelt onder de naam Saxo Bank. De boete is opgelegd omdat BinckBank van december 2019 tot december 2021 niet beschikte over procedures en maatregelen waarmee kon worden gewaarborgd dat klanten beleggen in financiële producten die passen bij de doelgroep waartoe zij behoren. Het beleid van BinckBank was namelijk onvoldoende specifiek en concreet. Inmiddels heeft de AFM geconstateerd dat het productgovernancebeleid van BinckBank aan de wettelijke vereisten voldoet.

Binnen Europa zijn vereisten voor productgovernance geïntroduceerd. Doel van deze regels is dat alleen beleggingsproducten worden aangeboden die in het belang van de klant zijn, zodat productaffaires en misselling worden voorkomen. Beleggingsondernemingen zoals BinckBank zijn verantwoordelijk om de juiste doelgroepen vast te stellen voor de producten waarin hun klanten kunnen handelen. Zij moeten via een daarop afgestemde distributiestrategie waarborgen dat producten terechtkomen bij de klanten in wiens belang dit is en niet (structureel) buiten de doelgroep belanden.

Het productgovernancebeleid van BinckBank was in het verleden onvoldoende uitgewerkt. De doelgroepbepaling schoot tekort. Zo beschreef het beleid slechts in algemene termen wanneer de kennis en ervaring van klanten werd getypeerd als ‘basic’, ‘informed’ of ‘advanced’, terwijl dit een belangrijke graadmeter was om te bepalen in welke doelgroep een klant viel.

Het beleid maakte daarnaast onvoldoende concreet wanneer bepaalde financiële producten geschikt waren voor welke doelgroepen. Ook was de distributiestrategie onvoldoende uitgekristalliseerd. Daarbij valt te denken aan de manier waarop producten op de website en in de app worden gepresenteerd en hoe eenvoudig producten zijn te vinden en te kopen. Het beleid van BinckBank maakte niet duidelijk hoe de belangrijke kenmerken van de doelgroep (namelijk ‘type cliënt’, ‘kennis en ervaring’, ‘financiële situatie’, ‘risicotolerantie’ en ‘doelstellingen en behoeften’) zouden worden betrokken bij het bepalen van de wijze waarop zij producten verspreidde.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.