Ads Top

Leenrentes schieten nog verder de lucht in

De rentes voor geld lenen blijven maar stijgen. Woensdag verhoogden Freo, Lender & Spender en Nationale-Nederlanden de rentes voor persoonlijke leningen.

De laagste rente voor een persoonlijke lening komt nu voor het eerst sinds de zomer van 2018 weer boven de 4 procent, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De rentes op leningen hebben aan het begin van dit jaar een stijgende lijn ingezet en zijn sindsdien flink gestegen. Dit komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes, waar de kredietverstrekkers hun leenrentes op baseren, flink zijn gestegen.

De rente voor een 10-jaars-staatslening steeg bijvoorbeeld van 0 procent begin januari 2022 naar ruim 2 procent in juni van dit jaar. De kredietverstrekkers moeten hierdoor meer betalen om zelf geld te lenen en rekenen dit door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes.

Dat de kapitaalmarktrentes nu weer dalen, kan betekenen dat de leenrentes op termijn ook weer gaan dalen. Maar dat is nu nog lastig te zeggen. De Europese Centrale Bank verhoogt donderdag waarschijnlijk ook in september nog haar rentetarieven en dat kan er weer voor zorgen dat de kapitaalmarktrentes juist verder stijgen. Daarnaast zorgt economische onzekerheid zoals de aanhoudend hoge inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ook vaak voor hogere kapitaalmarkrentes. En dan zullen de leenrentes juist ook weer verder omhoog gaan.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.