Ads Top

Consumenten kunnen duizenden euro’s minder lenen

Vanaf 15 juli kunnen consumenten gemiddeld 7800 euro minder lenen, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De leennormen die banken gebruiken om te bepalen hoeveel je mag lenen worden per die datum aangescherpt. Dit betekent dat consumenten flink minder kunnen lenen vanaf die dag, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Als je een lening aanvraagt, berekenen kredietverstrekkers hoeveel je op basis van jouw situatie maximaal mag lenen. Ze kijken naar je inkomen, vaste lasten en hoeveel je maandelijks moet overhouden om van te leven. Voor dat laatste hanteren de kredietverstrekkers normbedragen die elk jaar worden vastgesteld door het NIBUD en de Vereniging van Financieringsmaatschappijen in Nederland (VFN).

Geld.nl berekende voor zestien scenario’s hoeveel zij met de nieuwe leenregels kunnen lenen. Hieruit blijkt dat bijna iedereen minder kan lenen door de aangescherpte leennormen. Een stel met met een netto-inkomen van 4000 euro per maand en een hypotheek van 1100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 7600 euro minder lenen door de nieuwe regels.

Als ze ook nog een auto hebben, loopt het op tot ruim 8600 euro. En wanneer datzelfde stel ook nog kinderen heeft, kunnen ze zelfs 12350 euro minder lenen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.