Ads Top

'Consumenten willen duidelijkheid over provisie'

De Consumentenbond is niet te spreken over het voornemen van minister Kaag om tussenpersonen gemiddelde provisies te laten communiceren aan hun klanten.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten die een schadeverzekering afsluiten, precies willen weten hoeveel provisie hun tussenpersoon hiervoor ontvangt. 85,5% wil dat de bemiddelaar hen daarover informeert, zonder dat ze daar om hoeven te vragen.

Tussenpersonen verdienen aan schadeverzekeringen via provisie die zij ontvangen van de verzekeraar. Die kosten verrekent de verzekeraar in de premie. Gemiddeld bestaat 10% tot 27,5 procent van de premie uit kosten. Tussenpersonen zijn verplicht hun klanten hierover te informeren, maar hoeven dat alleen te doen als de klant ernaar vraagt.

Veel mensen weten niet dat adviseurs provisie ontvangen. Uit een enquête van de Consumentenbond onder bijna 7000 verzekerden blijkt dat slechts 57 procent weet dat verzekeringsadviseurs en -bemiddelaars provisie mogen krijgen van een verzekeraar. En van die 57% vroeg slechts 5% ooit aan zijn tussenpersoon hoeveel provisie hij ontving. Van de mensen die er niet naar vroegen, wist de helft niet dat ze dat konden doen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.