Ads Top

Veel verhogingen, maar laagste hypotheekrente blijven nog gelijk

Hoewel veel hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes hebben verhoogd, blijven de laagste rentes nog steeds onveranderd. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Dat de laagste hypotheekrentes niet veranderen, komt volgens de site door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. Vooral de hypotheekverstrekkers die met de laagste rentes strijden om een plek bovenaan de renteoverzichten zijn gevoelig voor die concurrentie. Zij willen dus de hypotheekrentes nog niet verhogen, uit vrees dat consumenten anders naar hun concurrenten gaan. Gevolg is wel dat deze hypotheekverstrekkers minder winst maken op hun hypotheken. Ze kiezen dus voor een lagere marge om hun positie in de markt te behouden.

Dat de hypotheekrentes aan het stijgen zijn, is vooral te zien bij de langste rentevaste periodes, van 20 en 30 jaar. Bij deze rentevaste periodes heeft het overgrote deel van de hypotheekverstrekkers de afgelopen weken de rente verhoogd. Hierdoor stegen de gemiddelde rentes met een half procent in een paar weken tijd. Dit komt doordat de kapitaalmarktrentes, waartegen de banken bijvoorbeeld geld lenen bij beleggers, zijn gestegen.

Door de vooruitzichten van inflatie en toenemende economische groei willen de beleggers meer rente voor hun uitgeleende geld en stijgen dus de kapitaalmarktrentes. Omdat de hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes baseren op die rentes, stijgen de hypotheekrentes dus mee.
 
Daarnaast verplicht De Nederlandsche Bank (DNB) banken om vanaf 2022 meer reserves aan te houden tegenover de hypotheken die ze verstrekken. Ook dat zorgt ervoor dat de hypotheekrentes stijgen. Banken krijgen te maken met hogere kosten voor de hypotheken die ze verstrekken, omdat ze meer reserves moeten aanhouden. En dit heeft dus invloed op de rente.

Bij de kortere rentevaste periodes, tot 5 jaar, hebben minder hypotheekverstrekkers de rente verhoogd. Dat komt volgens Geld.ml omdat de hypotheekrentes voor kortere rentevaste periodes zijn afgeleid van de Euribor-rentes, die sterk worden beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.