Ads Top

Serious Crime Taskforce leidt tot structurele samenwerking

De Serious Crime Taskforce (SCTF) heeft een structureel karakter gekregen, na in 2019 als pilot te zijn gestart. Politie, Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit (FIU) en FIOD werken in dit SCTF-verband samen met een aantal grote banken aan de aanpak van de facilitators van de onderwereld.

De SCTF is, als publiek-privaat samenwerkingsverband met een focus op de aanpak van zware georganiseerde criminaliteit, wereldwijd uniek. Andere landen zoals Engeland en Australië kennen soortgelijke samenwerkingsverbanden, maar die richten zich niet op de zware georganiseerde criminaliteit.

De facilitators of brokers van de georganiseerde criminaliteit maken gebruik van ingewikkelde eigendomsstructuren, grote netwerken van geldezels en katvangers. Zware criminelen kunnen op deze manier hun transacties goed verhullen, wat het vaak zeer lastig maakt achter hun identiteit te komen. De samenwerking in SCTF-verband kan daarom een groot verschil maken in het onderzoek naar deze criminelen.

De SCTF heeft sinds de start in 2019 al verschillende successen behaald. Zo heeft de samenwerking geleid tot verschillende onderzoeken, honderden verdachte transacties, maar ook aanscherpte procedures in het bankwezen. Daarnaast wordt binnen de taskforce veel belangrijke kennis opgedaan over fenomenen, bijvoorbeeld over hoe en waar ondergronds bankieren verweven raakt met de legale financiële sector. Nu de samenwerking binnen de SCTF een structureel karakter heeft gekregen, hebben politie, OM, FIOD, FIU en de betrokken banken de ambitie deze ontwikkelingen in de toekomst verder uit te bouwen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.