Ads Top

'Financiële kennis en risicobereidheid van beleggers zijn drastisch toegenomen'


Europese beleggers hebben de afgelopen twee jaar hun risicobereidheid aanzienlijk vergroot, en tonen tegelijkertijd meer beleggingskennis te hebben. Dat zijn grote veranderingen in zeer korte tijd, stelt Gonzalo Pradas, Chief Investment Officer bij de digitale bank Openbank.
 
Transactiegegevens en klantgedrag wijzen op twee sterke trends: een verschuiving naar meer financiële geletterdheid en een veel hogere risicobereidheid onder beleggers.  
 
Beleggers stappen over van obligaties naar aandelen, een segment dat hoge rendementen laat zien. Volgens Pradas is dit begrijpelijk omdat de rendementsverwachtingen voor obligaties vrij negatief zijn en beleggers eveneens de boot niet willen missen. Hij waarschuwt echter dat oudere beleggers er rekening mee moeten houden dat aandelen een veel groter nadeel kunnen hebben dan obligaties.

Ook ziet Openbank veel signalen dat de financiële geletterdheid en beleggingskennis toeneemt. Een voorbeeld van het laatste is dat Openbank na alle reuring rond groeiaandelen een overstap naar waardeaandelen ziet, ook in Nederland. Dat is geen defensieve zet, maar een tactische beslissing; een teken dat beleggers zeer alert zijn en actie ondernemen op basis van hun overtuigingen.    
Van oudsher zijn beleggers meer buy-and-hold en beleggen ze vaker in beleggingsfondsen. De verschuiving naar individuele aandelen is een bewijs van een groeiend beleggingsbewustzijn en -kennis.
 
In de afgelopen twee jaar zag Openbank ook een groei in de aantallen jongeren en vrouwen die de aandelenmarkten betreden. De grootste leeftijdsgroep van beleggers in de sector was voorheen 60 tot 80 jaar. Twintig jaar geleden dachten mensen op hun 25ste nog niet eens aan beleggen, nu zien je de grootste groei in de groep tussen 25 en 35 jaar, in execution-only maar ook in vermogensbeheer. Op dit moment is de leeftijdsgroep 20-40 jaar spectaculair gegroeid en inmiddels even groot als de traditioneel dominante leeftijdsgroep 40-60 jaar.
  

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.