Ads Top

Zoektocht hypotheek tijdrovend en stressvol, vooral voor starters

Een huis kopen is in de huidige overspannen huizenmarkt een stressvolle bezigheid. De zoektocht naar een passende hypotheek maakt het, zeker als je snel moet beslissen, volgens velen niet makkelijker. De meeste Nederlanders vinden een hypotheek zoeken ingewikkeld en tijdrovend, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van SNS. Vooral jonge huizenkopers en starters ervaren hierbij vaak stress. Dit wordt zelfs net zo stressvol ervaren als verhuizen of verbouwen.

In het onderzoek vroeg SNS in september aan ruim 1.000 Nederlanders naar hun ervaring met het zoeken naar een geschikte hypotheek. Zowel huiseigenaren als starters namen deel. 70 procent van de huizenkopers gaf aan hierbij stress te ervaren. Onder starters is dit zelfs 88 procent. Ter vergelijking: verhuizen en verbouwen leveren met 75 en 69 procent ongeveer evenveel stress op. De zoektocht naar een hypotheek levert daarmee vaker stress op dan de vraag of er wel een lening verkregen kan worden en de vraag of het nu wel het juiste moment is om te kopen.

De juiste hypotheekverstrekker vinden kost met name starters dan ook veel tijd. En die tijd hebben veel woningkopers op dit moment eigenlijk niet. Zo geeft 40 procent van de huiseigenaren aan dat zij hier niet langer dan een week over doen, maar starters doen er meestal langer over. 41 procent van de nieuwe koopmarktbetreders geeft aan hier een week tot een maand voor nodig te hebben. 17 procent van hen trekt hier zelfs langer dan een maand voor uit. Gemiddeld vergelijkt men 3,5 aanbieders om tot een keuze te komen.

Vooral het vergelijken van verschillende rentes en hypotheekvormen blijkt lastig. 40 procent heeft bovendien geen goed beeld van welke hypotheekverstrekkers er allemaal zijn. Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: “Om het makkelijker te maken om zowel een passende hypotheekvorm als -rente te vinden, nemen wij meerdere aanbieders op in ons advies. De meeste mensen zijn dit nog niet gewend van een bank, maar wij vinden dit heel normaal. Zo kunnen we ons namelijk echt concentreren op iemands persoonlijke situatie in ons advies. En een hoop zoekwerk uit handen nemen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.