Ads Top

Pinnen iets minder belastend voor het milieu dan cash

Betalen met de pinpas is iets minder belastend voor het milieu dan een transactie met contant geld. De invloed op het milieu van één pinpasbetaling in Nederland in 2015 is even hoog als het laten branden van een spaarlamp van 8 watt gedurende anderhalf uur. De invloed van één contante transactie is enigszins hoger, deze is gelijk aan het twee uur laten branden van deze lamp.

Dit volgt uit onderzoek van DNB naar de invloed op het milieu van pin- en contante transacties.  De milieubelasting van het betalingsverkeer is relatief beperkt. Pinbetalingen en contant afrekenen dragen in totaal 0,015% bij aan de CO2-uitstoot van de Nederlandse economie. Niettemin zijn er mogelijkheden om de milieubelasting te verminderen.

Contant geld heeft een hogere belasting op het milieu en op klimaatverandering dan pinbetalingen, zie Tabel 1. De ecologische voetafdruk van een contante betaling was in 2015 36% hoger dan die van een pinbetaling en de invloed ervan op het klimaat, blijkend uit de gemiddelde CO2-uitstoot per transactie, was 21% hoger. Voor de ketens als geheel zijn de verschillen nog iets groter, vanwege het hogere aantal contante transacties. In 2015 hebben consumenten zowel 3,2 miljard pinbetalingen als 3,2 miljard contante betalingen gedaan in winkels en dergelijke, en daarnaast hebben zij 0,5 miljard keer contant geld gebruikt voor onderlinge transacties aan familieleden, bekenden en liefdadigheid. De trend dat consumenten vaker pinnen dan contant afrekenen lijkt derhalve gunstig voor klimaat en milieu. Wel is het van belang de onzekerheidsmarges van de studie te erkennen. Daarnaast kan de milieubelasting inmiddels anders uitvallen vanwege verschuivingen in betaalgedrag en veranderingen in de infrastructuur, zoals het afnemende aantal geldautomaten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.