Ads Top

'ING, stop investeringen in kernwapenindustrie'

Vredesorganisatie PAX begint vandaag een campagne omdat het wil dat ING stopt met investeren in kernwapenproducenten. Met 756 miljoen euro aan investeringen is ING de grootste Nederlandse investeerder in dergelijke bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de ING-klanten daar tegen is.

“Het is de hoogste tijd dat ING zich realiseert dat kernwapens onacceptabel zijn – onacceptabel voor de heel mensheid en zeker voor hun klanten met wiens geld de bank deze investeringen doet”, zegt Miriam Struyk, Directeur Programma’s bij PAX. “In de nabije toekomst zullen kernwapens verboden worden in grote delen van de wereld. Het is dus ook in het belang van ING zelf om deze nieuwe realiteit onder ogen te zien. Het is eigenlijk heel erg beschamend dat ING nog steeds dit soort investeringen heeft in haar portefeuille. Waar wacht ING nog op? Stop ermee.“

PAX lanceert deze campagne met twee speelse stunts. Vanavond projecteert het een afbeelding van de ING-leeuw die een kruisraket wegtrapt op het ING-hoofdkantoor. Morgenochtend zal iedereen die het hoofdkantoor in wil met een geigerteller op straling getest worden.

In het huidige beleid erkent ING dat kernwapens inhumaan zijn. Maar dat is kennelijk niet genoeg om de meer dan 750 miljoen investeringen in 9 kernwapenproducenten tegen te houden. Een van die kernwapenproducenten is Lockheed Martin, het grootste wapenbedrijf ter wereld. Dit bedrijf produceert wapens die ontworpen zijn om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken. De investering van ING in zo´n bedrijf rijmt niet met de erkenning van de bank van de verschrikkelijke humanitaire impact van kernwapens.

ING’s slogan is ‘Voor wie vooruit wil’. Als het gaat over kernwapens, gaan veel landen sneller vooruit dan ING. Een grote meerderheid van landen heeft vorig jaar een verdrag aangenomen dat alle kernwapens verbiedt. De verwachting is dat het verdrag de komende twee jaar in werking zal treden. Veel van de landen waar ING actief is, sluiten zich al aan bij het verdrag . PAX roept ING op om zich aan te sluiten bij deze beweging en uit de kernwapenindustrie te stappen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.